Kopřivová jícha (zákvas) – návod

Návod na vytvoření kopřivové jíchy/ zákvasu
Kdy a jak stříhat trvalky

Narostly vám kopřivy? Je čas na kopřivovou jíchu (zákvas)!

Zákvas z kopřiv

Nasekanými stonky a listy naplníme nádobu (sud, větší kýbl) do 2/3 a zalijeme vodou, ideálně dešťovou. Každý den obsah promícháme. Kopřivová jícha nepříjemně zapáchá, proto můžeme přidat hrst kamenné moučky pro pohlcení zápachu. Vykvašenou jíchu ředíme 1:10 pro zalévání ke kořenům a 1:20 pro postřik na listy. Jícha posiluje a ozdravuje rostliny, postřik navíc působí proti mšicím, jako hnojivo je jícha vhodná na veškerou zeleninu (kromě luštěnin, česneku a cibule), trvalky, letničky, růže, bobulovité keře a ovocné dřeviny.

PŘIPOJTE SE K MÉMU NEWSLETTERU

Chcete-li dostávat informace o novinkách, zanechte mi svuj email.

Jednou do mesíce Vám budu posílat newsletter.