Kopřivová jícha (zákvas) – návod

Návod na vytvoření kopřivové jíchy/ zákvasu
Kdy a jak stříhat trvalky

Narostly vám kopřivy? Je čas na kopřivovou jíchu (zákvas)!

Zákvas z kopřiv

Nasekanými stonky a listy naplníme nádobu (sud, větší kýbl) do 2/3 a zalijeme vodou, ideálně dešťovou. Každý den obsah promícháme. Kopřivová jícha nepříjemně zapáchá, proto můžeme přidat hrst kamenné moučky pro pohlcení zápachu. Vykvašenou jíchu ředíme 1:10 pro zalévání ke kořenům a 1:20 pro postřik na listy. Jícha posiluje a ozdravuje rostliny, postřik navíc působí proti mšicím, jako hnojivo je jícha vhodná na veškerou zeleninu (kromě luštěnin, česneku a cibule), trvalky, letničky, růže, bobulovité keře a ovocné dřeviny.

PŘIPOJTE SE K MÉMU NEWSLETTERU

Chcete-li dostávat informace o novinkách, zanechte mi svuj email.

Jednou do mesíce Vám budu posílat newsletter.

Art of Gardening - přírodní / permakulturní zahrady
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Zásady ochrany osobních údajů